Jääkidest toidu valmistamine vol 1: köögiviljapuljong

Ma ei osta enam puljongikuubikuid. Eelistan puljongit ise teha. See on maitsvam, ma tean selle koostisaineid, saan seda pakendita ning saan oma köögiviljadest viimast võtta väikese pliidi kasutamise hinnaga. Biojäätmete jaoks kulutatav ruum väheneb ka oluliselt. Samas ei nõua see mult erilist pingutust.

Mul on kodus kaks kaanega anumat, kuhu jooksvalt toidu valmistamisel tekkivaid jääke panen:

●     Biojäätmed: munakoored, kartulikärnad jmt, mida puljongi valmistamiseks kindlasti kasutada ei sobi.

●     Puljongimaterjal: puhtad porgandiotsad, kartuli- ja porgandikoored, sibulaotsad, paprika otsad, tšillikauna sisu jne. Siia võib isegi puhtaid sibulakoori panna

 

Biojäätmete anumat võib hoida sügavkülmas ja käia regulaarselt tühjendamas, aga kuna minu oma mahutab ainult ühe päeva jäätmed, viin selle rõdul olevasse kompostianumasse, mida hiljem tühjendan. Puljongimaterjali hoian sügavkülmas.

 

  1. Kui puljongianum on materjali täis, viskan kõik potti ja kallan vett peale.
    Ained võivad olla kaetud 2.5 cm veekihiga, kuid mitte rohkem, sest muidu muutub puljong lahjaks ja maitse nõrgaks. Aedviljad vajuvad üpris kiiresti madalamaks. Kokad soovitavad köögivilju enne vedeliku lisamist õliga pruunistada, et nendes sisalduv suhkur saaks karamellistuda ning puljongil oleks sügav maitse ja kuldne värvus. Ma ei ole veel viitsinud seda teha.
  2. Järgmiseks tuleb puljong kuumutada keemiseni, seejärel keerata kuumus keskmiselt madalaks ja hautada kaaneta 1-1,5 tundi, kui vedelik on ⅓ võrra vähenenud.
  3. Lõpuks kurnan puljongi läbi sõela ja viskan köögiviljajäägid biojäätmetesse.
  4. Kui on plaan kasutada puljongit järgneva kolme päeva jooksul, siis võib selle pärast jahtumist jätta lihtsalt külmikusse kaetult seisma. Kui hiljem, siis kallan puljongi õhukindlatesse purkidesse nii, et nende otsa jääb vähemalt 1,5 cm õhuruumi. Panen purgid sügavkülma ja võtan vastavalt vajadusele hiljem välja sulama. Vedelik paisub külmudes, aga kui õhuruumi jätta, siis ei lõhu see purki ära.

 

  • Ma ei lisa sellele puljongile kohe soola. Eelistan maitseaineid lisada siis, kui puljongiga süüa valmistan. Enim leiab puljong kasutust sibulasuppi tehes. Ja sibulasuppi tehes tekib omakorda veel sibulaotsi, millest saab järgmine kord maitsva sibulase puljongi teha.


***

Kuidas teie oma toidujäätmeid kavalalt ära kasutate? 

Vaata ka

●     http://tarbitoitutargalt.ee/

●     Facebooki grupp “Tarbime targalt”

●     Rakendus “Plant Jammer”, mis aitab taimseid toidujääke omavahel kombineerida:

●     Facebooki grupid toidujääkide jagamiseks: Foodsharing Tartu, Foodsharing Tallinn

●     Yummly rakendus, mille abil saab leida endale sobiva kestuse ja koostisosadega retsepti

●     Inglisekeelne Zero waste chef (jäätmeteta kokk) blogi

●     Youtube video: “Climate Lab. Food waste is the world’s dumbest problem.” (Kliimalabor. Toidu raiskamine on maailma tobedaim probleem.”)

●     Video: Tristam Stuart: the beauty of ugly food (koleda toidu ilu). Nat Geo Live.

●     Ted talk “The power of home cooking” (Kodus kokkamise vägi)

●     Ted talk “Stop wasting food” (Lõpetage toidu raiskamine). Selina Juul.

 


Eelmine
Lihtne ja kiire õliküünla valmistamise õpetus

Vastused puuduvad

Email again: