Nädalamenüü kavandamise põhi

Soovisin luua endale koduse toidu valmistamise protsessi, mis hoiaks:
  • minu tervist,
  • aega,
  • raha,
  • keskkonda,
  • ja pakuks maitseelamusi.

Siit leiad minu nädalamenüü koostamise Exceli põhja, millest saad endale koopia teha. Kirjutamise hetkeks on see süsteem minu jaoks juba kuid töötanud.

Minu protsess on järgmine:

(1) Mul on korduv meeldetuletus kalendris ja telefoni märkmetes, et reeglina pühapäeval nädala toidud planeerida. Kui tean, et sel päeval ei jõua, nihutan selle varasemaks või hilisemaks.

(2) Vaatan köögis ringi, ja panen kiirelt kirja, millised toiduained vajavad ära tarvitamist.

Esmase kirjapaneku teen markeriga minitahvlile. Seejärel avan elukaaslasega jagatava Exceli faili. Selles on vaheleht nimega “varuhaldur” ehk ülevaade meie toiduvarudest, mille olen varasemalt põhjalikult ära täitnud. Varuhaldur aitab maksimaalselt ära kasutada kodus juba olemasolevat toitu, vähendada raiskamist ja raha säästa. Eemaldan nimekirjast otsa saanud asjad ja lisan need, mis vajavad äratarvitamist või on varudesse juurde tulnud.

Kõik toiduained on jaotatud üldiste nimetustena erinevatesse kategooriatesse. Märgin teise värviga ära toiduained, mis vajavad kiiremas korras kasutamist või millest võiks lihtsalt „lahti saada“. Erilist tähelepanu pööran köögi- ja puuviljadele, lahtistele toodetele ning loomsetele saadustele. Varuhalduri kasutamine võib mõnel nädalal vahele jääda, eriti kui tunnen end halvasti – näiteks haigena, väsinuna või ülekoormatuna. See on elu.

(3) Koostan nädalamenüü
Excelis kopeerin nädalamenüü põhja eraldi vahelehele ja lisan sinna algava nädala kuupäevad. Märgin ära päevad, mil kas mina või elukaaslane kodus ei söö. Excelis on ka tööjaotus, millal mina või elukaaslane toitu valmistame. Sageli jätan nädalavahetuseks mõned tühjad kohad, et kasutada jääke või improviseerida uute retseptidega.

Järgmisena avan oma lemmik toiduretseptide äpi (see võib sul olla ükskõik milline äpp). Sageli eelistan toite, mida saab korraga valmistada vähemalt kuus portsjonit (3 portsjonit inimese kohta, 3 päevaks, kahele) või mis säilivad hästi sügavkülmas.

Minu lemmik on Pick Up Limes – toitumisnõustaja loodud äpp, mille retseptid on täistaimsed. Kuigi söön endiselt kõike, eriti väljaspool kodu, armastan täistaimset toitu. Sellel on reeglina ka väiksem süsinikujälg, kuna tootmiseks kulub vähem ressursse. Pick Up Limes äpil on suurepärane filter: saan sisestada toiduained, mis vajavad ärakasutamist, ja otsida hooajalisi retsepte. Valin meeldivad retseptid ja lisan nende koostisosad äpisisesesse ostunimekirja. Äpis on ka nädalamenüü planeerija.
Paralleelselt retseptide äpiga lisan meie ühisesse Excelisse valitud retseptide nimed. Nii näeb elukaaslane, milliseid toite peab tema valmistama ja millised jäävad mulle. Plaane saab alati jooksvalt muuta.

(4) Teen ostud
Viimasel ajal teen ostud veebipoes ja tellin toidu koju.  Vahepeal sain tellida korduskasutatavates pandikottides, nüüd jälle paberkottides. Igakuisteks ostudeks on meil paika pandud eelarve, mille omapoolset täitmist jälgin Bilance äpi abil. Muide, koodiga “suletudring saad Bilance äppi 3 kuud tasuta katsetada (#koostöö).
Eelmine
Millised tegevused on mõjusaimad tervisliku kaalu saavutamise toetamiseks?

Vastused puuduvad

Email again: