“Kapis pole süüa” suupistevaagen

Uue aasta söök kapis olevast (vegan kalamari, india pähkli määre, vegan porkala, kõrvitsaseemned), kingitud kraamist (sibulamoos, aprikoosid, pekaanipähklid) ja vanemate juurest kaasa antust (juust, vorst, mandariin, vorst, porgand).
Mulle meeldib mõelda oma igapäevaelust sõnadega, mida kasutaks miljonär. Vannituba on isiklik spaa, joogamatt ja õu jõusaal ning külmkapi jäägid delikatessid. Sageli piisab rõõmuks vähese hindamisest. Üks mu lemmiktegevusi, kui külmkapis süüa väheks hakkab jääma, on tõestada, et sellest saab ikka uhke söögi kokku: näiteks suupistevaagnana. Sageli see õhk seal külmkapis ei tähenda mitte kui midagi ja mitte isuäratav toit tuleb lihtsalt "lille lüüa" nagu iseendagagi teeksid.

Mida oma improviseeritud suupistevaagnale otsin:

  • elukaaslase vanaema marineeritud tomatid, kurgid, seened
  • juurikad - porgand, kurk, paprika viilutada
  • puuviljad - apelsinid, õunad viilutada
  • pähklid, seemned, kuivatud puuviljad
  • leib-sai - vt ka Ragne Värk saiaretsept ning Nami-nami potisai või soeta poest aeguv leib-sai
  • muu - nt kingitud hea ja parem (vorst-juust)
  • isetehtud määrded
  • Kiired küpsetised (kale krõpsud, muffinid olemasolevast)

Mõned asjad, mis mul veel luksuse tunnet aitavad tekitada:

  • vesi jääkuubikutega puhtas purgis
  • värske apelsini toormahl (blenderisse või saumiksri alla apelsin, vesi)

Jagan teiega kolme enda lemmikut soolast määret, mis tuleb lihtsalt blenderis kokku blenderdada. Muidugi, blenderis saab alati teha kerge soolaga kõiksugu pähklimäärdeid (teen nt ise magusatest valenutellat ja maapähklivõid). Ühe muffiniretsepti lisan ka. 

Pesto rohelisest

Potisai, vegan juustumääre ja nuggetid (pakendatult saadud), porgandid, hapukurgid ja marineeritud tomatid, roheline pesto, toores kale ja kalekrõpsud, apelsini toormahl.

Vaja läheb:

  • ca 80 g rohelisi jääke (nt lehtkapsa või peterselli varred, närbunud till)
  • ¾ tassi maitsepärmi või juustu
  • 1 küüslauguküüs
  • 35 g pähkleid/seemneid (nt päevalille)
  • 40 ml oliiivõli
  • soola
  • soovi korral 1spl sidrunimahla

Mina blenderdan selle kõik lihtsalt kokku, aga osad keedavad lehtkapsavarsi enne (siis peaks olema ka saumiksriga tehtav). Hoian alati kapis varuks õli, küüslauku, soola ja nt päevalilleseemneid juhuks, kui rohelist tekib. Vahel jätan lehtkapsa või peterselli varred järgmise päeva ootele. Pestot võib lisada pastale, salatitesse, pirukate vahele, määrida saiale.

Hindadest: päevalilleseemned 2,49€/kg Rimis; maitsepärm 27,92€ Selveris (pakendatud) sama, mis pakendatud parmesan või juustukuningates 34,95€/kg parmesan (olen saanud lahtiselt, aga viimasel ajal pakendatud).

Hummus

Vaja on:

  • keedetud kikerherned või 400 g purk
  • 1 tl köömneid
  • 4 sl oliiviõli
  • küüslauku tunde järgi (kuni küüs)
  • sool

Kuivatatud kikerherned on soodsamad - päev varem 10 h enne likku, loputada ja siis tund tasasel kuumusel keeta.

Mulle ei meeldi tahiniga hummus nii väga, aga soovi korral võib lisada tahinit või seesamiseemneid (ostan Ilma poest) ja kogu kraami kokku blenderdada (sobib ka saumikser, kahvliga saab teoorias pikema ajaga hakkama). Maitsen alati, kas mulle meeldib. Kui olen kasutanud kikerhernekonservi, jätan vedeliku alles ja teen sellest maitsvad vegan-beseed.

Hindadest: 3,9€/kg kuivatatud lahtised kikerherned Ilma poes. Nende kaal kahekordistub pärast keetmist. Samas, 400g kikerherneste konservi kaal väheneb 150 g pärast kurnamist ja nende kilohind on reaalsuses 4,72€. 

India pähkli määre

  • 200 g india pähkleid
  • 2 spl maitsepärmi
  • 1 küüslauguküüs
  • sidrunimahla maitse järgi
  • soola

Leota 2h kuni üleöö või hästi soojas vees kiirema tulemuse saamiseks. Blenderda koostisained kokku (kui üleöö on leotatud, peaks ka saumiksiga hakkama saama. Kinkisin seda määret tänutäheks ka sõbrannale ning talle väga meeldis :) Häid pähklimäärdeid võib saada ka muude pähklite kasutamisel, kuid india pähklid on siin üle kõige.

Hindadest: india pähklid 17,99€/kg Rimis - pigem pidulikul päeval või kingitusena ostmiseks. 

India pähkli määre potisaial.
Vegan beseed.

Kikerhernejahust muffinid (kohandatud Pick Up Limes retsepti järgi)
Päikesekuivatud tomatite ja oliividega muffinid.
Vaja on:
  • 4 küüslauguküünt
  • 1 suur sibul
  • valitud maitseained 1 tl kaupa (nt oregano, basiilik, tüümian, petersell)
  • 112g hakitud päikesekuivatatud tomateid ning 120 ml + 1 tl õli samast purgist
  • 90 g hakitud ja kivideta oliive
  • 167 g nisujahu
  • 123 g kuivatatud kikerherneid või kikerhernejahu
  • 1 tl soola
  • 240 ml vett
  • 7 ml õunasiidriäädikat
  • 2 tl küpsetuspulbrit

*Oliivid ja päikesekuivatatud tomatid võib samuti millegi muuga asendada: kortsus paprika, midagi rohelist, muud toidujäägid. Lihtsalt siis tuleb praadimisaega vastavalt praetavale kohandada.

1. Prae küüslauku ja sibulat pannil 3-5 minutit. Õlina kasuta päikesekuivatatud tomatite purgist saadut.
2. Lisa valitud maitseained ja prae 3 minutit, kuni need on kenasti segunenud.
3. Lisa oliivid ja päikesekuivatatud tomatid, prae 1 minut ja keera kuumus välja. 
4. Mina lisasin kuivpurustuse blenderkannu kikerherned ja tegin need jahuks. Seejärel lisasin suurde kannu kõik peale praetud koostisainete ja blenderdasin segamini. Lisasin praetud koostisained ja segasin need ettevaatlikult puulusikaga segamini (ei tohi üle segada). Valmis kikerhernejahuga töötades saab seda kõike teha ka kausis.
5. Vooderda muffinipanni augud silikoonist korduskasutatavate muffinivormidega ning täida taignaga.
6. Küpseta muffineid 200C juures ahju keskel 22-25 minutit. Ma olen arvutanud välja, kui kaua mu ahi soojeneb ning lisan muffinid samal hetkel ahju kui ahi sooja läheb ning lisan soojenemisaja küpsetamisajale.

Hindadest: igasugused jahud tolmavad, mistõttu on nende paberkotis müümine üsna normaalne lahendus. Mina ostan enda nisujahu paberpakendis tavapoest ning erijahud teen blenderiga kuivainest (nt kikerherned, tatar vms).

#reklaaminurk #blendteceesti

Kasutan Blendtec blenderit juba viimased seitse kuud ning ei saaks rohkem rahul olla. Toidupäästjad on ka kuuldavasti selle suured fännid, kuna see on vastupidav, tugev ja võimaldab prügikastist päästetud toidust imelisi hõrgutisi teha. Mina segan sellega taignaid, valmistan smuutisid, määrdeid, katsetan uusi retsepte (nt vegan toorjuustukook), vähendan toidujääke (kõike saab panna määrdesse, kastmesse, smuutisse, taignasse). Mul on tänu sellele ligipääs rohkematele jäätmevabadele kiiretele toitudele ja suudan toitu efektiivsemalt ära tarvitada. Tegin sellega isegi martsipani: kõigepealt teed blenderiga 100 g suhkrust tuhksuhkru ja siis blenderdad 100 g mandlitega kokku.

 Kui oled ka läbi mõelnud, et taoline multifunktsionaalne blender võiks sinu ellu väärtust tuua, siis mai lõpuni on mul pakkuda kaks sooduskoodi, mida näed SIIT. Blenteci kodulehelt leiad palju lihtsaid ja kiireid jäätmevabalt tehtavaid retsepte, näiteks selle mango-ananassi sorbeti. Muide, ananassid ja mangod on aastaringselt madala süsinikujäljega isegi, kui need on toodud kaugelt [Allikas: "How bad are bananas", Berners-Lee, M. (2010).]

Mango-ananassi sorbett.

***

Mida oma "kapis pole süüa" suupistevaagnal serveeriksite?

Eelmine
Kuidas ma oma Gmaili postkasti korras hoian
Järgmine
Eksperiment: kas blenderiga tehtud koostisosad maksavad vähem

2 vastust

Email again:
ckWvXlZQ 6. juuli 2021
RivyFxhZrUHKtJwl
wGHbMnUip 6. juuli 2021
weZnFxvLEX