Kuidas ma kombuchat ehk seenekalja valmistan
Kombucha ehk seenekali on teeseene abil kääritatud ning looduslikult karboniseeritud mõnus jook, mis nüüd ka minu kodus valmib. Selle valmistamine on imelihtne. Jagan teiega, kuidas mina seda teen
Mul tekkis mõne kuu eest komme end poputada imemaitsvate poekombuchadega. Üks pudel võib maksta aga rohkem kui 3 eurot. Minu kasvav kombuchaisu ning pidev mõte peas "sa oled nii väärt seda, terve päev töötasid ning sa võid sellele kulutada" ei olnud enam jätkusuutlik. Nüüd teen hoopis ise 1,5 nädala jooksul teeseenega keskmiselt kolm liitrit kombuchat, mille turuväärtus on 27+ eurot.
Maikuus tõime nimelt koju teeseene, kellele valisin Instagrami jälgijate soovitatust nimeks Peeter. Peeter Suur on nüüdseks pooldunud mitmeteks väiksemateks abilisteks: Peeter II, Peeter III, Peeter IV. Me ei plaani veel päris pruulikoda avada.
Vaja on:
- rohelise (hapneb mustast kiiremini) ja valge tee (tulemuseks šampanjatoonis kombucha) ideaalne tõmbamistemperatuur on 75C
- Musta ja rohelise tee segudele (oolong, Pu-Erh, jasmiinitee) sobib kõige paremini 85 C temperatuur.
*Pisemat teeseent saab ka vaikselt kasvatama hakata nii, et esimene laar läheb esialgu äädikataoliseks kangeks startervedelikuks. Mahekombuchades leiduvatest seentest saab samuti suurema seene kasvatada. Mul puudub sellega aga kogemus, mistõttu soovitan vaadata kasutatud allikatest juhiseid.
Vaata ka:
Teeseene tugigrupp Facebookis
Kasutatud allikad:
pruulikeskus.ee/kombucha-valmistamine/
zerowastechef.com/2015/01/07/the-mother-of-all-ferments-kombucha/
youtu.be/D3Axb37lMWI
youtu.be/lq-yNxMB8Do
youtu.be/BkKzJ9G_020
youtu.be/9VrfDb9uhOQ
Maikuus tõime nimelt koju teeseene, kellele valisin Instagrami jälgijate soovitatust nimeks Peeter. Peeter Suur on nüüdseks pooldunud mitmeteks väiksemateks abilisteks: Peeter II, Peeter III, Peeter IV. Me ei plaani veel päris pruulikoda avada.
Vaja on:
- must, roheline või valge tee (ilma lisatud õlide ja maitseaineteta) - mina panen silma järgi
- 2 liitrit vett (parim filtreeritud või allikavesi, kloorisel veel lase üleöö eraldi seista)
- 160 grammi suhkrut (eelista valget)
- suurem teeseen (elusate bakterite ja pärmi kultuur)
- puhas purk (pestud, kuumutatud)
- purgiava katmiseks riie, kumm (sobib vana sokk)
- Pendelkorgiga pudelid (eelistatavalt) - küsi oma kohalikust prügi aardeks taaskasutus facebooki grupist või soeta zerowaste.ee poest
- Valmista tee:
- rohelise (hapneb mustast kiiremini) ja valge tee (tulemuseks šampanjatoonis kombucha) ideaalne tõmbamistemperatuur on 75C
- Musta ja rohelise tee segudele (oolong, Pu-Erh, jasmiinitee) sobib kõige paremini 85 C temperatuur.
- Sega teelehtedest kurnatud kuuma teesse suhkur nii, et see saaks sulada.
- Kalla suhkrune tee hügieeniliselt puhastatud (pestud nõudepesumasinas või pestud ja ahjus kuumutatud purki).
- Lisa jahutatud/jahtunud teesse teeseen.
- Kata purgiava riidest taskurätikuga ja kinnita kummipaelaga. Minul on praegu puhas sokk (kumm sees) ava peal.
- Lase teel 7 päeva seista ning maitse. Kui teel on meeldiv hapukas maitse, on seen suhkru ära söönud ja kombucha tarbimiseks valmis.
- Villi jook eelistatavalt pendelkorgiga pudelisse ja lase 4-7 päeva karboniseeruda. Protsessi kiirendab nt mahla või marjade joogile lisamine. Krooksuta pudeleid sel perioodil korra päevas (ehk ava korraks pudel, et lõpus pudel ei purskaks).
- Kui joogil on mõnus mull, pista see külmkappi. Jooki kõlbab tarbida 3-6 kuu jooksul, aga reaalsuses kulub see ära mõne päevaga.
*Pisemat teeseent saab ka vaikselt kasvatama hakata nii, et esimene laar läheb esialgu äädikataoliseks kangeks startervedelikuks. Mahekombuchades leiduvatest seentest saab samuti suurema seene kasvatada. Mul puudub sellega aga kogemus, mistõttu soovitan vaadata kasutatud allikatest juhiseid.
Vaata ka:
Teeseene tugigrupp Facebookis
Kasutatud allikad:
pruulikeskus.ee/kombucha-valmistamine/
zerowastechef.com/2015/01/07/the-mother-of-all-ferments-kombucha/
youtu.be/D3Axb37lMWI
youtu.be/lq-yNxMB8Do
youtu.be/BkKzJ9G_020
youtu.be/9VrfDb9uhOQ
Vastused puuduvad