Mida pakun kiirel päeval külalistele?
Seda lugu sponsoreerib Rimi Eesti (#TarbimeTargalt). Liitu Tarbime Targalt Facebooki grupiga klõpsates siia.
Jäätmevabaduse poole püüdleval inimesel on veidi keerulisem spontaansete külalistega toime tulla, kui midagi pakkumiseks varutud pole. Aga see ei ole võimatu! Tegelikult saab viisaka suupistelaua kokku nendest jäätmevabadest kaupadest, mis poes müügil on.
Jäätmevabaduse poole püüdleval inimesel on veidi keerulisem spontaansete külalistega toime tulla, kui midagi pakkumiseks varutud pole. Aga see ei ole võimatu! Tegelikult saab viisaka suupistelaua kokku nendest jäätmevabadest kaupadest, mis poes müügil on.
Kuna elan veel praegu mõnda aega kolme koha vahel, siis tavapärane nädalamenüü planeerimine, mis varem toimis, hetkel enamasti minu puhul ei tööta. Ja pakendit tekib meil ka viimasel ajal veidi rohkem nendest oludest tingituna. Aga sellest pole hullu, sest ma saan kenasti hakkama.
Minu eelistatud kodupood külalistele suupistete pakkumiseks nii Tartus kui ka Tallinnas on Rimi. Ostlema minnes pean arvestama, et hindan alati teiste isu üle. Tavaliselt tuleb mulle üks külaline ja kohtume kahekesi. Mul ei ole olnud olukordi, kus pean pakkuma toitu tervele perele ja suuremale hulgale ootamatutele külalistele. Seetõttu, siin võivad kogenumad julgelt kommentaarides oma nippe jagada.
Puuvilja- ja köögiviljaletist võtan porgandeid, paprikat ning õuna ja viinamarju (tavaliselt mitte kõiki korraga). Porgandeid ja paprikat serveerin Tartus isetehtud hummusega, aga Tallinnas, kus pole eriti köögipinda ja vahendeid, niisama. Viilutan õunad ja pakun neid maapähklivõikastmega (natuke maapähklivõid segatud taimse piimaga vedelamaks kastmeks). Viinamarju püüan viimasel ajal osta vähem, sest mul puudub nendega enesekontroll.
Saialetist tõstan oma karpi sarvesaiu või karjala pirukaid. Need on lihtsad ja soodsad, kuid ikkagi meeldiv üllatus külalistele. Olen ka võtnud ühe suurema bruschetta või väikeseid seemnekukleid, need viilutanud ja tõstnud kõrvale purgipesto või päikesekuivatatud tomatid õlis. Ka pisikese seemnekukli saab pisikesteks õhukesteks viiludeks teha, millele külalised saavad pestot tõsta.
Purgitoitudest meeldib mulle pakkuda hapukurki, näiteks meekurki. Maiustuseks võtan komme lahtiste kommide seast. Tunnistan, et need panen päris sageli paberikotti, aga ostan ka enda kotti. Pähkleid ja kuivatatud puuvilju olen samuti pakkunud ning ehk pakun tulevikus ka lahtiselt müüdavaid küpsiseid ja vahvleid. Kiirel päeval olen vahest leidnud siiski aja, et teha kaerahelvestest ja banaanist ahjus mõnusaid pätsikesi.
Olen ehitanud enda pakutavad suupisted ümber selle, mida tavalisest poest leian. Isegi, kui oled olukorras, kus ei saa elada ideaalset jäätmevaba ja pakendivaba elu, tunne rõõmu väikestest asjadest, mida teed ja ära unusta end kiita tehtu eest. Kasuta neid võimalusi, mis on sulle kättesaadavad, sinu ellu sobivad ja tehtavad.
Mida Sina kiirel päeval külalistele pakud? Kas teed seda pakendivabadusest lähtudes või järgid mõnda muud põhimõtet?
Minu eelistatud kodupood külalistele suupistete pakkumiseks nii Tartus kui ka Tallinnas on Rimi. Ostlema minnes pean arvestama, et hindan alati teiste isu üle. Tavaliselt tuleb mulle üks külaline ja kohtume kahekesi. Mul ei ole olnud olukordi, kus pean pakkuma toitu tervele perele ja suuremale hulgale ootamatutele külalistele. Seetõttu, siin võivad kogenumad julgelt kommentaarides oma nippe jagada.
Puuvilja- ja köögiviljaletist võtan porgandeid, paprikat ning õuna ja viinamarju (tavaliselt mitte kõiki korraga). Porgandeid ja paprikat serveerin Tartus isetehtud hummusega, aga Tallinnas, kus pole eriti köögipinda ja vahendeid, niisama. Viilutan õunad ja pakun neid maapähklivõikastmega (natuke maapähklivõid segatud taimse piimaga vedelamaks kastmeks). Viinamarju püüan viimasel ajal osta vähem, sest mul puudub nendega enesekontroll.
Saialetist tõstan oma karpi sarvesaiu või karjala pirukaid. Need on lihtsad ja soodsad, kuid ikkagi meeldiv üllatus külalistele. Olen ka võtnud ühe suurema bruschetta või väikeseid seemnekukleid, need viilutanud ja tõstnud kõrvale purgipesto või päikesekuivatatud tomatid õlis. Ka pisikese seemnekukli saab pisikesteks õhukesteks viiludeks teha, millele külalised saavad pestot tõsta.
Purgitoitudest meeldib mulle pakkuda hapukurki, näiteks meekurki. Maiustuseks võtan komme lahtiste kommide seast. Tunnistan, et need panen päris sageli paberikotti, aga ostan ka enda kotti. Pähkleid ja kuivatatud puuvilju olen samuti pakkunud ning ehk pakun tulevikus ka lahtiselt müüdavaid küpsiseid ja vahvleid. Kiirel päeval olen vahest leidnud siiski aja, et teha kaerahelvestest ja banaanist ahjus mõnusaid pätsikesi.
Olen ehitanud enda pakutavad suupisted ümber selle, mida tavalisest poest leian. Isegi, kui oled olukorras, kus ei saa elada ideaalset jäätmevaba ja pakendivaba elu, tunne rõõmu väikestest asjadest, mida teed ja ära unusta end kiita tehtu eest. Kasuta neid võimalusi, mis on sulle kättesaadavad, sinu ellu sobivad ja tehtavad.
***
Mida Sina kiirel päeval külalistele pakud? Kas teed seda pakendivabadusest lähtudes või järgid mõnda muud põhimõtet?
Vastused puuduvad