Tomatihoidis plekkpurkide vältimiseks
Plekkpurkide teket saab mitmel viisil vältida: näiteks lahtiselt ostetud kikerherneid või ube ise leotades ja keetes. Töökulu on minimaalne, lihtsalt tuleb natuke ette mõelda. Tomatikonservidega on aasta jooksul keerulisem. Tomatihooajal (juunist septembrini) saab aga need ise hoidisteks teha.
Klassikaline tomatihoidise retsept
VAJA ON:
tomateid (mina kasutasin 10 kg)
purke (mina kasutasin klambriga, aga kasuta võimalusel olemasolevat)
*Nt 10 kg tomatitega täitsin ära 22 370 ml purki ja aega kulus üksinda tehes 3-4 tundi.
VALMISTAMINE:
1. Steriliseeri purgid kas kuuma veega täidetud potis keetes või pese kuuma režiimiga nõudepesumasinas läbi. Potist võetud purgid aseta rätikule kuivama.
2. Aseta tomatid kaheks minutiks kuuma vette.
3. Tõsta tomatid seejärel jäävanni. Mina kasutasin jää asemel vahepeal külmutatud vedelikuga purke vee jahutamiseks - jääkuubikud üksi sulasid lihtsalt liiga kiiresti.
4. Kui oled tomateid kuuma ja külmaga korralikult šokeerinud, tuleb koor hõlpsasti maha. Koori tomat. Itaalia vanaemad soovitavad ka selle kõva osa tomatist eemaldada, mis rootsuga ühendatud on. Koori saad kasutada maitsepuru, tomatipasta või -õli tegemiseks (nipp restoran Nolla Instagramist).
VAJA ON:
tomateid (mina kasutasin 10 kg)
purke (mina kasutasin klambriga, aga kasuta võimalusel olemasolevat)
*Nt 10 kg tomatitega täitsin ära 22 370 ml purki ja aega kulus üksinda tehes 3-4 tundi.
VALMISTAMINE:
1. Steriliseeri purgid kas kuuma veega täidetud potis keetes või pese kuuma režiimiga nõudepesumasinas läbi. Potist võetud purgid aseta rätikule kuivama.
2. Aseta tomatid kaheks minutiks kuuma vette.
3. Tõsta tomatid seejärel jäävanni. Mina kasutasin jää asemel vahepeal külmutatud vedelikuga purke vee jahutamiseks - jääkuubikud üksi sulasid lihtsalt liiga kiiresti.
4. Kui oled tomateid kuuma ja külmaga korralikult šokeerinud, tuleb koor hõlpsasti maha. Koori tomat. Itaalia vanaemad soovitavad ka selle kõva osa tomatist eemaldada, mis rootsuga ühendatud on. Koori saad kasutada maitsepuru, tomatipasta või -õli tegemiseks (nipp restoran Nolla Instagramist).
5. Aseta tomat kannu ja pigista käega puruks. Kannust on parem kallata - pole vaja koristada, pühkida ega lehtrit kasutada (vähemalt minul polnud).
6. Kalla täitunud kannu sisu ettevaatlikult purkide täitumisjooneni.
7. Suurema koguse puhul pead neid etappe võib-olla vaheldumisi kordama. Mina tegin hoidised 10 kilost tomatist ja pidin nõnda toimima.
8. Lao purgid potti vee sisse nii, et vesi on üle purkide. Paiguta pehmenduseks nende vahele köögirätikud ja pane peale raskus. Minu minimalistlikus kodus läksid kasutusse ka põlled. Keeda 45 min.
9. Jahuta purgid ja tõsta potist välja.
10. Kui jahtunud klambriga purki avades hüppab see lahti, siis hoidistamisprotsess ei õnnestunud. Säilita jahedas ja pimedas.
***
Meil on kodus absoluutselt kõik toitudega kaasa tulnud purgid kuidagi kasutuses kuivainete vmt hoidmiseks (ja osad tuleb elukaaslase vanaemale tagasi anda). Lisaks annan nendega vahepeal inimestele teeseent kaasa. Seega otsustasime elukaaslasega, et pikemas perspektiivis on mõistlik osta mitte tavalised asendatava kaanega, vaid nelinurksed klambri ja tihendiga purgid (vt zerowaste.ee), et me ei peaks loodetavasti vähemalt kümme aastat uusi ostma minema. Arvestasime, et kasutame ühe purgi sisu kahe nädala jooksul.
Tomatid õnnestus tutvuse kaudu osta ühest Saaremaa talust, mis muidu müüb ainult ettevõtetele. Kust Eesti tomateid saada suuremas koguses hulgihinnaga, kui ise ei kasvata:
1. Küsi tuttavatelt
2. Otse Tootjalt Tarbijale või turul müüjatega tingimine
3. Foodsharing Tartu või Tallinn
Retsept sai kombineeritud Bea Johnsoni nõuannetest Zero Waste Home blogis, isiklikust kogemusest ja Pro Home Cooks videost.
Vastused puuduvad